x
Ondersteuning via chat
x
Vul a.u.b. jouw gegevens in om te verbinden met een medewerker.
Jouw naam: Jouw e-mailadres: Jouw vraag:
Wachten op een medewerker......

Alfresco 5.1, slimmer en makkelijker. Deel 3

Back to Blog

Alfresco 5.1, slimmer en makkelijker. Deel 3

Standaard startpagina

Na inloggen in Alfresco kom je altijd op je persoonlijke Dashboard terecht. Dat is niet voor iedereen even logisch. Alfresco heeft het nu mogelijk gemaakt voor de gebruiker om zelf een startpagina in te stellen. Op de gewenste locatie kan je ervoor kiezen daar bij de volgende keer inloggen direct op binnen te komen. Ook regelmatig wisselen van startpagina is nu simpel.

1. Waarom heb ik een standaard startpagina nodig?
Je bent bezig met een project. Daarom wil je voor een periode een vast startpunt, bijvoorbeeld je projectsite. Veel klikken om naar je pagina te gaan is nu niet meer nodig. Je stelt deze pagina simpel in als jouw startpagina. Mocht je klaar zijn met jouw project en de daarbij horende Site? Stel dan weer een andere in.

2. Hoe kan je een standaard startpagina aanmaken?
Doe het volgende: ga naar jouw gewenste startpagina. Klik op jouw naam rechts bovenaan het scherm op de menubalk. Daarna krijg je een drop-down menu. Daar staat de tekst “Huidige pagina gebruiken”. Klik hierop. Nu is voor de volgende keer deze pagina jouw nieuwe startpagina. Probeer het uit door eerst uit te loggen en log dan weer in!

3. Conclusie
Vroeger was het niet eenvoudig om snel een andere startpagina in te stellen. Nu is dat wel gemakkelijk gedaan. Je kunt deze functionaliteit gebruiken wanneer jij dat wilt.

Word ‘eigenaar’ van een bestand

Wil je de eigenaar worden van bepaalde documenten en de vorige eigenaar niet meer de functionaliteit geven om dit document te bewerken? Dat kan nu op een snelle manier. Vroeger alleen mogelijk d.m.v. een zelf geschreven script. Nu heeft Alfresco dat als standaard functionaliteit.

1. Waarom heb ik ‘Word eigenaar’ van een bestand nodig?
Bijvoorbeeld: je bent met een project bezig en je wilt dat niemand anders een bepaald bestand kan wijzigen. Je realiseert dat door de rechten van anderen op dat bestand te veranderen door daar zelf de eigenaar te worden. Natuurlijk kan deze functionaliteit ook in andere situaties worden gebruikt.

2. Wordt snel ‘eigenaar’
Ga naar het juiste document waarvan jij eigenaar wilt worden in de ‘Repository’. Open de detailweergave. Rechts van de voorbeeldweergave staat het menu ‘Documentacties’. In deze lijst staat de tekst ‘Word eigenaar’. Klik daar op om het eigenaarschap te verkrijgen. Nu bepaal jij wat er mee kan gebeuren. Let op dat je deze optie alleen ziet als je daar voldoende rechten voor hebt, bijvoorbeeld als Beheerder of als Site beheerder.

3. Conclusie
Vroeger was het op deze manier toe-eigenen van rechten op een document niet eenvoudig. Nu is dat wel gemakkelijk gedaan en kan je dus actiever handelen wanneer dat nodig is.

Algemene conclusie

We hebben in drie blog posts laten zien wat de belangrijkste veranderingen van deze Alfresco update zijn. Deze veranderingen maken het product makkelijk bruikbaar en completer. Dat gebeurt door geavanceerde functionaliteit beschikbaar te maken via de gebruikers interface, waardoor je er snel gebruik van kan maken. Alfresco maakt hiermee wederom een goede stap in de richting van de bereikbaarheid van geavanceerde functies. Meer gebruikers kunnen de functionaliteit hanteren in de praktijk.

Het is echter wel zo dat je niet in alle gevallen uit komt met de gebruikers interface en toch nog (deels) aan de slag moet gaan met code. Denk bijvoorbeeld aan Content Modeling, waarbij je voor bepaalde uitwerkingen nog steeds xml handmatig moet bewerken/toevoegen. Ook bij slimme mappen moet je meer vaardigheden hebben dan de gemiddelde gebruiker.

Door deze nieuwe interfaces, kan je echter in dezelfde tijd meer doen dan eerder het geval was. Wat je hier natuurlijk niet mee oplost, is het grondig moeten nadenken over de gewenste situatie en de manier waarmee die functioneel en waarop die technisch bereikt dient te worden. Dit blijft een van de belangrijkste onderdelen van het ontwikkelproces en dat kan je eigenlijk nooit automatiseren of in een interface vangen.

Share this post

Back to Blog