CMIS Sync: Een nieuwe manier om met Alfresco te verbinden.

 

Naast de webinterface willen de meeste gebruikers hun Alfresco-bestanden ook vanuit de Windows Verkenner of Apple Finder kunnen benaderen. Voorheen kon je daar WebDAV voor gebruiken om Alfresco als een netwerkschijf aan je computer te koppelen. Nu is er ook CMIS: Content Management Interoperability Services. Met CMIS kunnen applicaties rechtstreeks met Alfresco communiceren.

Als eerste een uitleg van de voor- en nadelen van de twee technieken, daarna een tweetal mogelijkheden om ook zelf van CMIS gebruik te gaan maken.

WebDAV

De voordelen van het gebruik van WebDAV zijn:

  • Bestanden blijven altijd op de server staan. Als een gekoppelde computer kwijtraakt of wordt gestolen, staan er dus geen bestanden op de computer zelf en ben je ook geen bestanden kwijt.
  • Bestanden die jij of een collega opent en/of bewerkt, worden automatisch op de server vergrendeld. Dat betekent dat er geen misverstand kan ontstaan wie een bestand in gebruik heeft.

De nadelen van WebDAV zijn:

  • Volledig offline werken is niet mogelijk, als je niet handmatig een kopie van een bestand hebt gedownload en die hebt meegenomen.
  • Soms zijn er problemen met tijdelijk aangemaakte bestanden indien er een storing in de internetverbinding heeft plaatsgevonden. Die kunnen leiden tot meldingen dat bestanden al in gebruik zijn, terwijl dat niet zo is.
  • WebDAV kent soms verbindingsproblemen doordat Windows zich niet volledig aan de standaard houdt. De Mac en Linux hebben hier eigenlijk geen last van.

 

CMIS

De voordelen van CMIS voor gebruikers zijn:

  • Als je de juiste tools gebruikt, is CMIS ideaal voor een Site of map waar alleen jij bestanden van mag bewerken. Voor samenwerken aan hetzelfde document moet je goede afspraken met elkaar maken, op een bestand elders bewerken en in een algemeen toegankelijke Site plaatsen als die af is.
  • Met de CmisSync tool worden alle bestanden op je computer opgeslagen, dus je kunt er ook aan werken als je geen internetverbinding hebt.
  • CMIS heeft ook als voordeel dat er steeds meer goede tools voor beschikbaar komen die het werken makkelijker maken. Lager op deze pagina noemen wij er twee.

De nadelen van CMIS zijn:

  • Doordat er geen vergrendeling plaatsvindt (je werkt immers op het lokale bestand), kan het dus zijn dat twee personen tegelijkertijd aan hun kopie van het bestand werken. De versie van degene die zijn versie het laatste opslaat is als laatste versie zichtbaar (als versiebeheer aan staat voor dat bestand blijven oude versies natuurlijk wel bewaard).
  • CMIS is geen protocol dat door besturingssytemen wordt ondersteund. Je hebt dus altijd een extra tool nodig om hiervan gebruik te maken.

 

CmisSync

De gratis toepassing CmisSync voegt een map naar keuze uit Alfresco toe aan je gebruikersmap in Windows of Mac OS X. De werking van deze tool lijkt op die van DropBox. Je krijgt daardoor het beste van twee werelden: de mogelijkheden van Alfresco en het gebruiksgemak van DropBox.

Om deze tool te downloaden:
Windows: de nieuwste versie via de site van de maker of een eerder versie direct vanaf onze site.
Mac OS X: nieuwste versie via de site van de maken of een eerdere versie direct vanaf onze site.

Hoe je de tool instelt, lees je in onze handleiding.

 

LibreOffice

De gratis en opensource kantoorsoftware LibreOffice kan ook via CMIS met Alfresco communiceren.

Hoe je dat instelt zie je in onze handleiding, net zoals de instellingen voor CMIS en WebDAV.
Download LibreOffice via de officiele site.